Citrusy - popis a pěstování

Citrusové rostliny jsou buď keře nebo malé až středně velké stromy. Dají se pěstovat i v nádobách, kde kvetou i plodí a plody svojí kvalitou se neliší od dovážených.

Květy citrusových rostlin bohatě medují a mají silnou a příjemnou vůni. Většina citrusů je jednodomá a samosprašná. Květy se tvoří hlavně na jednoletém dřevě. Některé druhy kvetou jen jednou ročně, jiné kvetou vícekrát nebo s krátkými přestávkami.

Ze semen vypěstované rostliny kvetou velmi pozdě, až v 17 letech. Řízkované či roubované rostliny začínají plodit již ve třetím a čtvrtém roce. Plná plodnost začíná mezi 6 - 10 rokem. Od kvetení do uzrání plodů uplyne u nejranějších mandarinek 17 týdnů, u pozdních 5 měsíců, rané pomeranče dozrávají za 6 - 7 měsíců, citroníky za 7 - 8 měsíců, pozdní druhy za 11 - 14 měsíců.

Některé citrusy mají současně dozrávající plody, malé plody zelené, květy i poupata. Většina rostlin reguluje násadu plodů opadem. Uvádí se, že na vývoj jednoho plodu je potřeba 20 listů.

Pro dobrý růst a vývoj rostlin je nutný dostatek světla, tepla, vláhy a velmi důležitá je provzdušněná půda, hlavně v nádobách.

Optimální teplota pro většinu citrusů je 22 - 24 °C. Aktivní růst již začíná při 12 °C. Klesne-li teplota na 10 °C přecházejí citrusy do stavu vynuceného klidu, který snášejí i několik měsíců bez poškození a je možno je tak přezimovat. Snižuje se nárok rostlin na vodu ,světlo a živiny.

Pokles teploty do -2 °C snášejí dobře otužené rostliny bez poškození. Větší poklesy teplot mohou způsobit i uhynutí. Citrusy jsou rostliny světlomilné, ale při vynesení navenek je musíme přivykat přímému slunečnímu záření postupně ubývajícím zastíněním. Pro zálivku je vždy vhodnější vlažná a měkká voda, kořenový bal musí být dobře provlhčený, ne však přemokřený.

Zem s dostatkem humusu, slabě kyselá pH 6,5 - 7,0. Hlavně v nádobách musí být dost vzduchu v půdě. Přihnojovat je možno každý týden plným hnojivem, slabými roztoky 0,1 - 0,2 %.

Nezapomeňte pravidelně zalévat a přihnojovat. Velmi vhodné je i přihnojování na list listovým hnojivem. K tomu využijte podmračené počasí bez deště, ne když svítí slunce mohlo by dojít k popálení listů.

Po skončení zimy přichází doba kvetení a intenzivnímu růstu. Citrusy, které jsme nechali přes zimu odpočívat ve vegetačním klidu při snížené teplotě připravíme k vegetaci (zpravidla na přelomu února a března). Je nutné ro­stliny dostatečně zásobit co největším množstvím živin pro vegetační období. Mladé rostliny přesazujeme každoročně do květináče o 3 – 5 cm většího, větší rostliny alespoň jednou za dva roky, velkým rostlinám odebereme vrchní část substrátu a doplníme novým. Nejvhodnější je speciální substrát pro citrusy, i když časem si budete možná míchat vlastní směs.

Při přesazování zkrátíme částečně kořeny, dlouhé, spirálovitě stočené zakrátíme podstatně víc, odstraní­me nahnilé. Provádíme základní řez (za 4-5 očkem směřujícím ven) a tvarování korunky, kte­rou v průběhu vegetace pouze upravujeme. Úpravy kořenů se ne­musíme bát, rostliny je v dobrém substrátu snadno nahradí a navíc je ještě rozvětví.

Pomerančovníky bledé, pupečné a krvavé. Zbarvení plodů závisí na oblastech růstů, klimatu, půdních a světelných podmínkách. Bílé květy pomerančovníků nádherně voní. Mandarinkovníky plodí mandarinky nebo klementinky. Řadí se k nejstarším citrusovým plodům. Grapefruit (citroník rajský) vznikl pravděpodobně jako mutace citroníku největšího. Citroník limonový, citron existuje ve více než sta druzích. Sklízí se v zimě a na jaře. Lajmy a limety tvoří malé žlutozelené plody a nalezneme je nejčastěji v jižní Asii. Zelenožlutá dužina obsahuje množství semen, je šťavnatá, kyselá a velmi aromatická. Citroník médský – cedrát, jiným názvem židovská jablka. Jednotlivé části vyrůstají odděleně a vypadají jako prsty, nazývají se i Budhova ruka. Plody dosahují váhy až 2 kg, jsou svítivě žluté, velmi aromatické a mají málo dužiny. Kumkvat má malé plody ve velikosti datlí, které se konzumují celé, kandují se nebo nakládají do sirupu. Citronečník trojlistý je zimovzdorná, trnitá rostlina s drobnými plody. Pěstují se z nich spolehlivé živé ploty. Angelo, Citražekvat, Limekvat, Lipo, Adamovo jablko, Rusk citranž a další. Některé z nich jsou velmi odolné chladu.

Pokojové citrusy sázíme do přenosných nádob, do substrátu pro citrusy nebo do propustné a mírně kyselé zeminy. Na dně květináče vytvoříme drenážní vrstvu. Nádoba by měla být přiměřeně velká, aby se kořeny mohly dobře rozvíjet. Přesazujeme je jednou za 3 – 5 let do nádoby v průměru o 4 – 8 cm větší, a to na konci zimy, před začátkem vegetace. Citrusy potřebují středně vydatnou zálivku – zaléváme, až když je substrát suchý, nebo když má rostlina povadlé listy. Zaléváme shora, aby všechny důležité látky pronikly až ke kořenům, nejlépe dešťovou nebo alespoň odstátou vodou. Optimální vodu na zalévání si můžeme připravit tak, že do konvice na zalévání zavěsíme sáček s rašelinou, která pohlcuje část vápníku. Přihnojujeme od konce května do srpna každých 14 dní roztokem hnojiva rozmíchaným ve vodě. Nejdůležitější živinou je dusík, fosfor a draslík.

Použití a přínos

Citrón a limetka obsahuje vysoké množství vitamínu C, draslík, železo, kyselinu listovou a vitamín B6. Pomeranč obsahuje množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, draslík, stopové prvky a také pektin vhodný ke snižování cholesterolu. Grapefruit kromě množství vitamínu C obsahuje vápník, flavonoidy a pektin, který také snižuje hladinu nebezpečných tuků v krvi. Mandarinka je bohatým zdrojem vitamínu C, obsahuje také pektin.