Olea europaea - olivovník evropský, stromek

VENKOVNÍ ROSTLINY » Dřeviny kvetoucí i okrasné listem
OVOCNÉ DŘEVINY, STROMKY A KEŘE » Ovocné stromky a keře

Cena s DPH:990.00 Kč
Cena bez DPH:990.00 Kč
Dostupnost:Skladem
ks

Olea europaea - olivovník evropský
Vypěstovaný stromek - max 100cm vysoký, s korunkou
Olivovník je stálezelená rostlina, neodolná vůči zimě. Dorůstá výšky až 10m.

Olivovníky vytvářejí košatou korunu a jejich větve jsou porostlé trny. Pro vyšlechtěné olivovníky, na rozdíl od divoce rostoucích druhů, je typický sukovitý, zkroucený kmen, delší listy a oválnější plody.

Olivovník může dosáhnout stáří přes tisíc let. Na jaře na něm rostou latovité květenství s drobnými bílými, jemně voňavými květy. Ze dřeva olivovníku se vyrábějí různé předměty. Listy jsou vstřícné, celokrajové a kopinaté. Jejich spodní strana je stříbřitě ochmýřená. Dužina plodu, která je kolem tvrdé pecky, obsahuje velké množství oleje. Olivy jsou oválné, zpočátku bývají zelené a během zrání se zbarvují do černohněda nebo fialova.

Olivovník je znám už odedávna. V koránu je posvátný a nejznámější zmínka o něm je v biblickém příběhu o Noemovi v knize Genesis. Ve starověkých Aténách znamenal olivový věnec připevněný na dveřích, že syn odešel do světa. Ve válce prosili poražení s olivovou větvičkou o mír. Olivovník byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu.

Čeleď:
olivovníkovité

Původ:
Olivovník pochází ze středomoří. Pěstuje se také v Kalifornii, Austrálii a v Číně.

Použití:
Olivy a z nich získaný olej jsou už po staletí používány v kuchyni a v lékařství. Jednotlivé druhy se od sebe liší kvalitou a chutí. Olivový olej je považován za nejkvalitnější. Nejlepší, tzv. panenský ( extra virgin), se získává z prvního mechanického lisování plodů za studena. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Olivy se používají v kuchyni do předkrmů i hlavních jídel, lze je však konzumovat i samostatné. Olivový olej má zlatožlutou barvu a lehce nahořklou chuť.

Konzumace olivového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi posiluje imunitní systém. Zevně se dá použít na poraněnou kůži a kožní vyrážky. Používá se do mnoha léků.

Olivový olej se používá v kosmetickém průmyslu do parfémů, mýdel, pleťových vod, krémů a vlasových šamponů.

Pěstování:
Olivovník potřebuje slunné, horké a suché stanoviště, dobře propustnou, kyprou a vápenatou půdu. Odumřelé větve odřezáváme.

Množení:
Množíme řízkováním v létě.

Sklizeň:
Zelené olivy se sklízejí na začátku zrání, černé po dozrání, od září do listopadu.Olivový olej uskladníme v chladu a temnu. Olivy můžeme naložit do slaného nálevu.

Škůdci, choroby:
Olivovníky je nutné chránit před škůdci, kteří cizopasí na jejích listech i plodech.